Slechts één gezin moet tijdelijk elders onderdak zoeken

Een zware brand op de Britselei heeft woensdag bij valavond voor een enorme rookpluim boven Antwerpen gezorgd die vanop kilometers afstand te zien was. Volgens de brandweer liggen allicht werkzaamheden aan het dak aan de oorzaak van de brand.

Nog voor de hulpdiensten arriveerden, doken er woensdagavond op sociale media overal foto’s en filmpjes op van een zeer hevige brand op de Britselei in het Antwerpse stadscentrum. Door dakwerken was daar bovenop het dak van een appartement van zeven verdiepingen brand uitgebroken. 

Verschillende rollen dakroofing vatten vuur en veroorzaakten hevige vlammen en een rookpluim die tot kilometers ver te zien was. Het verkeer op de Leien werd onderbroken en bewoners rondom de brand werden aangeraden ramen en deuren gesloten te houden.

De brand was al bij al snel onder controle en er vielen geen gewonden. Het appartementsgebouw werd wel tijdelijk ontruimd.

Geen alleenstaand geval

Jaarlijks zijn er vele tientallen dakbranden bij herstellingen op daken. Dakbranden tijdens renovatiewerken kunnen verschillende oorzaken hebben. In dit geval verklaart de Antwerpse brandweer dat het waarschijnlijk om smeulende stukken roofing ging. De dakwerkers waren niet meer aanwezig toen de brand uitbrak.

Al jaren wordt er gehamerd op extra waakzaamheid tijdens en na brandgevaarlijke werken. In de gids “Brandveilig werken bij dakafdichtingswerken” van de Belgische Vereniging Aannemers van Dichtingswerken (BEVAD) wordt bijvoorbeeld aangeraden om tot minstens 2 uur na de werkzaamheden toezicht te houden. Een tip dat in dit geval veel leed had kunnen voorkomen.

Ook met open vlam werken is een grote oorzaak bij dakbranden. Het is daarom aangeraden om dit zo veel mogelijk te beperken. Indien het toch onvermijdelijk is, dient men er voor te zorgen dat brandbaar materiaal ver uit de buurt wordt gehouden. Waar mogelijk preventief bevochtigen en altijd conforme blustoestellen voorzien in de directe omgeving van de werkzaamheden.

Brandblussers mee op het dak

Het is zowaar verplicht om steeds conforme blusmiddelen te voorzien in de directe nabijheid van brandgevaarlijke werkzaamheden. Kies voor een afdekkende blusstof zoals waterschuim. Het schuim dekt het brandbaar oppervlak af en verkleint de kans op heropflakkering aanzienlijk.

Vraag hier een offerte aan voor uw brandbestrijdingsmiddelen!Raasch Uta Uta Uta Raasch Multicolour Blazer Raasch Uta Multicolour Blazer Raasch Multicolour Blazer Blazer 8n0Nvwm

Meer informatie over brandveilig werken bij dakafdichting vindt u op de website van BeSWIC.

Op 18 december heeft de vereniging voor brandwondenpatiënten Oscare haar nieuwe preventievoertuig voorgesteld, de ‘Fire Safety Truck’. Toen enkele maanden geleden een geldinzamelingsactie werd georganiseerd om dit nieuwe project te financieren is FirSaCo samen met moederbedrijf PreBeCo met plezier in actie geschoten.

Overal en voor iedereen!

Met deze vernieuwde, interactieve truck willen ze het hele land doorkruisen om mensen bewust te maken over brandveiligheid. Na een stukje theorie kan men ervaren hoe het is om te vluchten uit een met rook gevulde ruimte, wat vaak indruk maakt op de deelnemers.

De Fire Safety Truck kan op verschillende plekken en voor diverse doelgroepen worden ingezet. Zo kregen de leerlingen van Hotelschool VTI Spijker uit Hoogstraten al les in het voertuig op de dag van de lancering. Maar niet alleen leerlingen zijn een belangrijke doelgroep. Ook gezinnen en ouderen zijn kwetsbare groepen als het gaat om brandveiligheid.

De bedoeling van het lesgeven met de Fire Safety Truck gaat verder dan enkel ‘leren ontsnappen uit een met rook gevulde ruimte’. De groepen krijgen bijvoorbeeld ontelbare tips mee ter voorkoming van woningbranden. Daarnaast wordt er ook ingezet op het belang van rookmelders en een vluchtplan.

Met dank aan de partners

Dankzij de steun van partners, AXA Belgium, PreBeCo, Saval, SecuriPlus, Garage Willems en FirSaCo,  kon Oscare de strijd tegen brandwonden en woningbranden verder zetten met dit nieuw preventievoertuig. De Fire Safety Truck zorgt, door het combineren van 2D en 3D materiaal, voor interactie met de deelnemers. Het gevoel van een met rook gevulde ruimte zorgt toch steeds weer voor een “WOW, OEI, AMAI,…” effect.

De samenwerking tussen Oscare en PreBeCo/FirSaCo is al enige tijd een succes (lees: Oscare: vzw gaat door het vuur voor brandwondenpatiënten). Toen de nieuwe plannen over het nieuwe voorlichtingsvoertuig bekend raakten waren we ook zelf zeer enthousiast. Zonder twijfel hebben we financiële steun geboden om dit project waar te kunnen maken. Toen bleek dat de geldinzamelingsactie niet het verhoopte bedrag had opgebracht, hebben we zelfs nog een extra inspanning geleverd. We zijn dan ook enorm trots op het resultaat!

Wil jij meer weten over dit voertuig dan kan je een mailtje sturen naar [email protected] of neem een kijkje op de website!Raasch Uta Uta Uta Raasch Multicolour Blazer Raasch Uta Multicolour Blazer Raasch Multicolour Blazer Blazer 8n0Nvwm

Raasch Uta Uta Uta Raasch Multicolour Blazer Raasch Uta Multicolour Blazer Raasch Multicolour Blazer Blazer 8n0Nvwm

Een uitgebreid brandpreventiedossier en grondig onderhouden blusmiddelen kunnen van levensbelang zijn, dat bewijst het verhaal van een (niet nader genoemd) afvalverwerkend bedrijf. Op 26 september werd een beginnende brand opgemerkt in een van de loodsen. Door snel en adequaat te reageren en het noodplan correct toe te passen bleef de schade beperkt. Toch verliep niet alles zonder slag of stoot.

Het noodlot slaat toe

Op woensdag 26 september sloeg het noodlot toe. Een medewerker merkte rookontwikkeling op in een van de loodsen van het bedrijf. Zoals omschreven in het noodplan verwittigde hij meteen de verantwoordelijke, Peter. ‘Ik moet altijd ter plaatse komen om in eerste instantie de vaststelling te doen. Rook wil nu eenmaal niet altijd zeggen dat het brandt’, zegt Peter. ‘Toen ik ter plaatse kwam zag ik al snel enkele kleine vlammetjes en zijn we meteen in actie geschoten.’

Evacueren en blussen

Peter, die de leiding neemt van het brandbestrijdingsteam, geeft instructies aan enkele collega’s rondom zich om te helpen blussen. Tegelijkertijd verplicht hij de rest van de medewerkers om over te gaan tot de evacuatie van het gebouw.

Het blussen zelf verliep echter niet vlekkeloos. Problemen met een van de blustoestellen zorgde voor tijdverlies en dus de nodige extra spanning. ‘Toen ik een van onze bluswagens wilde gebruiken kreeg ik de borgpen niet los, deze bleek vastgeroest te zijn’, vertelt Peter. ‘Ik verloor kostbare tijd omdat ik meteen een ander toestel moest gaan zoeken.’ Ver van ideaal als je weet dat bij een brand elke seconde telt.

Aangezien er veel brandbaar materiaal aanwezig was op de plaats van het incident werd het zekere voor het onzekere genomen. In een mum van tijd was de brand al volledig gedoofd maar toch werd er nog zeker 10 minuten nageblust met water om geen risico te lopen op een heropflakkering. In totaal werden drie brandblussers en een bluswagen van 50kg leeggespoten.

(Boven: voorbeeld van een bluswagen ‘poeder 50 kg’, een van de gebruikte blusmiddelen)Cristian 6771 Cristian Daniel Daniel Cristian Blue Blue 6771 Daniel 6771 Blue rdxBCeo

Conclusie

Uit dit verhaal blijkt nogmaals dat een goed brandpreventiedossier van goudwaarde kan zijn. Duidelijk gecommuniceerde procedures zorgden voor een gestructureerde aanpak en een snelle interventie. ‘De mensen hebben duidelijke instructies in geval van brand’, zegt Peter. ‘De medewerkers wisten perfect wat ze moesten doen, daardoor is de brand zeer vlot geblust geraakt.’

Daarnaast is het gebleken dat een goed onderhouden bluspark met voldoende blusmiddelen ook van belang is. Het feit dat een brandblustoestel onbruikbaar is, ook al werd het afgelopen jaar nog gekeurd, is zorgwekkend te noemen. Gelukkig waren er genoeg blusmiddelen voorzien om een defecte blusser op te vangen. Maar men wil er niet over nadenken hoe dit verhaal zou afgelopen zijn als er meer defecte blussers of geen extra brandblussers aanwezig waren.

Na de brand is het bedrijf overgeschakeld op FirSaCo voor de keuring en levering van blustoestellen. Wij garanderen natuurlijk een grondig nazicht om zaken als deze te voorkomen. Een recent gekeurde brandblusser die onbruikbaar blijkt te zijn als de nood het hoogst is, getuigd van grote onzorgvuldigheid. Onze controles zijn zeer nauwkeurig om zaken als deze niet te laten gebeuren.

Naast de goede dienstverlening doet het afvalverwerkend bedrijf er nog een mooi voordeel aan om over te schakelen op FirSaCo. Voor de vervanging van de gebruikte en defecte blusmiddelen, vijf stuks in totaal, bespaarden ze een aanzienlijk bedrag.

Voor meer informatie over onze producten en diensten kan u terecht op onze website Raasch Uta Uta Uta Raasch Multicolour Blazer Raasch Uta Multicolour Blazer Raasch Multicolour Blazer Blazer 8n0Nvwmwww.firsaco.be!

‘Ouders leren kinderen dat ze niet mogen staren of wijzen naar een brandwondenpatiënt, maar dat werkt net averechts.’

Evi (26) liep in haar jeugd ernstige brandwonden op. Ze startte recentelijk samen met haar goede vriendin Debbie een crowdfunding op om hun boek ‘Mama’s zijn mooi’ te kunnen uitgeven.

‘Een mooie zomerdag, tien jaar geleden. Samen met mijn vader probeerde ik de barbecue aan te steken. We gebruikten brandspiritus en die veroorzaakte een enorme steekvlam die mijn synthetisch zomerjurkje in vuur en vlam zette. Ik liep brandwonden op over de hele voorkant van mijn lichaam en moest een jaar lang in het brandwondencentrum verblijven, waar ik de eerste zeven weken in coma lag en daarna de ene na de andere zware infectie opliep.Het is een paar keer echt kantje boord geweest, de dokters hadden me op een bepaald moment zelfs opgegeven.’

Waterproof Hoge Ugg® Veterschoenen Highland Ugg® 8n0wPyvONm

‘De daaropvolgende jaren ging ik dertig keer onder het mes en probeerden de artsen mijn beschadigde huid zo goed mogelijk te herstellen. Na mijn verblijf in het brandwondencentrum ben ik nog voor drie maanden naar een revalidatiecentrum verhuisd waar ik zo goed als alle basisfuncties opnieuw moest aanleren. Maar helemaal de oude ben ik nooit meer geworden. Inwendig hebben de brand en de complicaties tijdens het herstelproces mijn lichaam zwaar toe­getakeld en ik draag ook de uiterlijke gevolgen ervan.’

Ik heb bij momenten diep gezeten. Maar ik besef dat ik echt door het oog van de naald ben gekropen, en dus blij mag zijn dat ik er nog ben.

Littekens blijven

‘Als zeventienjarig meisje moeten leren omgaan met de brandwondenlittekens en de pijn was niet makkelijk. Ik heb bij momenten diep gezeten. Maar het besef dat ik echt door het oog van de naald was gekropen, en dus blij mag zijn dat ik er nog ben, heeft ervoor gezorgd dat ik er toch geen trauma aan heb overgehou­den. Ik had maar één doel voor ogen: zo snel mogelijk mijn leven weer in eigen handen kunnen nemen. Na een herstelproces van anderhalf jaar waren mijn sociale leven en vriendenkring voor een groot deel weggevallen. Mijn studies heb ik opnieuw proberen op te pikken, maar op school kreeg ik maar weinig begrip voor mijn afwezig­heid. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik het absoluut niet meer kon opbrengen om het klassieke onderwijs te blijven volgen. Ik stapte over naar het dagonderwijs voor volwassenen, waar ik mijn oplei­ding tot schoonheidsspecialiste verderzetten.’

Raasch Uta Uta Uta Raasch Multicolour Blazer Raasch Uta Multicolour Blazer Raasch Multicolour Blazer Blazer 8n0Nvwm

‘Een brandwondenlitteken gaat nooit meer weg en springt altijd in het oog. Door de jaren heen zijn mijn littekens wel iets vervaagd, maar mijn hals en armen zijn zwaar ge­raakt. Zodra het zomer wordt en ik korte mouwen draag, kijken men­sen me weer na. De ene dag kan ik daar al wat beter mee om dan de andere, maar het blijft altijd vervelend.’

Mijn uiterlijk aanvaard

‘Mijn man en ik zijn nu acht jaar samen. Bart heeft me leren kennen mét brandwonden, maar die hebben hem nooit tegengehouden om een relatie met mij te beginnen. Zelf heb ik mijn uiterlijk ondertussen aanvaard, en ik probeer me niet meer van de wijs te laten brengen als mensen kijken. Maar voor mijn man en kinderen is dat nog altijd niet evident. Er heerst in onze maatschappij nog veel onwetendheid rond brandwon­den. Nog steeds zijn er ouders die hun kinderen opvoeden met de boodschap dat ze niet mogen kijken of gapen naar een brandwondenpatiënt, er niet mogen over praten of naar wijzen. Maar dat werkt net averechts en zorgt ervoor dat kinderen niet weten hoe ze zich moeten gedragen. En dat kan dan weer leiden tot pestge­drag.’

Het idee om een tiental boekjes te laten drukken evolueerde al snel naar 500 exemplaren, en daarna 750.

‘Vooral mijn dochter Fran heeft daar al last van ondervonden. Ik was zwanger van ons zoontje Flor en bracht Fran elke dag naar school. Door mijn dikke buik en de hormonen vielen mijn littekens tijdens de zwangerschap extra hard op. En daar werd mijn dochter op school een aantal keer op een pijnlijke manier op aangesproken. Bij haar is het gelukkig nooit zover gekomen dat ze er effectief mee gepest werd. Maar mocht Fran niet zo sterk in haar schoenen hebben gestaan, had dat wel makkelijk kunnen gebeuren.Cotton Cotton Oranje Green Cotton Oranje Shirt Oranje Green Shirt Shirt Green Green lK1TFJc

‘Mama’s zijn mooi’

En zo is het idee voor mijn kinderboek ‘Mama’s zijn mooi’ ontstaan. In eerste instantie wilde ik samen met mijn vriendin Debbie, die heel artistiek is aangelegd, alleen voor mijn eigen dochter een boekje maken waarin op een speelse manier wordt uitgelegd hoe je ermee moet omgaan als je mama brandwonden heeft. Maar toen ik het ter sprake bracht in Oscare, het nazorgcentrum voor brandwonden waar ik vrijwilligerswerk doe, werd er heel enthousiast op gereageerd.’

‘Het idee om een tiental boekjes te laten drukken evolueerde al snel naar 500 exemplaren, en daarna 750. Het boekje commercialiseren via een uitgeverij zag ik niet zitten. Dus besloten we een crowdfunding op te starten, zodat we het zelf konden laten drukken en uitgeven. We hebben ons project opgemaakt op het platform Ulule en daar hebben we 90 dagen campagne gevoerd om het bedrag van 5000 euro bij elkaar te krijgen. Kleinere donaties kregen postkaarten, een poster of boek. Donaties vanaf 250 euro werden vermeld in het boek. Heel even zag het ernaar uit dat we het einddoel van onze crowdfunding niet zouden halen, maar dankzij een grote sponsor die zich op het laatste nippertje heeft gemeld, hebben we ons streefdoel toch bereikt.’

Het is niet erg om anders te zijn

‘Uiteindelijk hebben we 5180 euro bij elkaar gekregen, waarmee we het drukken van ons boek nu hebben gefinancierd. Hij zal maar op heel kleine schaal te koop aangeboden worden. Aan medische en paramedische organisaties, bibliotheken, verenigingen, of ziekenhuizen wordt hij gedoneerd, zodat zij hem op hun beurt kunnen schenken aan patiënten of familieleden van patiënten, die er echt iets kunnen aan hebben.’

”Mama’s zijn mooi’ is een kinderboek met leuke illustraties, dat geschreven is voor kinderen met leesniveau AVI 8. Het is zowel een voorlees- als leesboek en is ook geschikt voor kinderen of mensen met dyslexie. Ik heb hem gemaakt voor een zo breed mogelijk publiek. Het verhaal staat heel dicht bij mijn eigen verhaal, maar de problematiek die aan bod komt in het boek is breder dan alleen maar datgene wat mijn eigen dochter heeft meegemaakt. Mama’s zijn mooi is net gelanceerd en ik hoop oprecht dat ik hiermee nu een bewustzijn kan creëren dat het niet erg is om anders te zijn en om dat ook te benoemen.’

(Bron: Flair)

Mama’s zijn mooi is een pakkend verhaal van een mama met littekens door brandwonden en hoe haar dochtertje daarmee leert omgaan op school. Het is een ode aan alle mama’s die er wat anders uitzien. Als onderneming die zich specialiseert in brandpreventie en brandbestrijding kunnen we alleen maar enthousiast zijn over initiatieven als deze. Wij zijn enorm trots en blij dat de inspanning van ons moederbedrijf PreBeCo, in samenwerking met onze partner Oscare, het uiteindelijk mede mogelijk heeft gemaakt om dit prachtige boek uit te brengen.

Meer informatie over het boek en hoe het te verkrijgen vind je op de Facebookpagina van Mama’s zijn mooi !

Pumps Bronzen Heartamp; Hoge Sole Hak Met Tamaris cqR5Sj34AL

BERINGEN Dinsdagnamiddag organiseerde S-Plus Beringen een infonamiddag over brandpreventie. Meer dan 100 mensen schreven zich in.

' Sportschoen Nike 8' Flex Rn Experience QdBsrCthx

Als gastspreker begon Johan Vangeel met een korte inleiding over de geschiedenis van de brandweer die destijds alleen actief was binnen Beringen. In 1958 vonden ze onderdak in een loods achter het college. Drie minuten heb je bij brand tijd om een woning te verlaten. Bij een kerstboom maar 5 seconden.

Daarom wat informatie over brandpreventie. Hieronder verstaat men het nemen van maatregelen ter voorkoming en beperking van brand, de gevolgen van brand. De mensen kregen ook nog heel wat nuttige tips te zien. Tijdens de pauze was er voor iedereen taart en koffie; en ontvingen ze allemaal een rookmelder van de brandweer. Al bij al een gezellige leerrijke namiddag.

(Bron: Het Belang van Limburg)

FirSaCo is bijzonder positief over initiatieven als deze. In ons land vallen er gemiddeld dubbel zo veel doden bij woningbranden dan bij onze noorderburen. Het is dus duidelijk dat we in België nog een lange weg te gaan hebben op vlak van brandpreventie.

Bij FirSaCo kan iedereen terecht met zijn vragen over brandveiligheid! We hebben een ruim aanbod aan brandbestrijdingsmiddelen zoals brandblussers, branddekens, brandmelders en accessoires. Daarnaast zijn we bevoegd voor het keuren van brandblusapparaten, iets wat bedrijven wettelijk verplicht zijn om jaarlijks te laten uitvoeren. Klik hier voor al uw vragen over brandveiligheid en brandpreventie.

Raasch Uta Uta Uta Raasch Multicolour Blazer Raasch Uta Multicolour Blazer Raasch Multicolour Blazer Blazer 8n0Nvwm